DET SISTA FRÅN SÀMARA + San Jose

2016-12-24: JULAFTON
Inför julafton hade vi bokat en båt för en kombinerad fisketur och delfinletande. Så, vid 08:30 var vi på väg ut på en båt med en lokal skeppare. Härlig morgon. Perfekt för båttur. I denna tur ingår även ett stopp med snorkeling vid ön El Charo, men vi hade redan tagit en snorkeltur ett par tidigare till El Charo. Inte världens bästa snorkeling, men vi såg en rocka. Och, på vägen hem såg vi ett par sköldpaddor. Nåväl, åter till julaftons båttur! Kaptenen langade ut ett par drag efter båten och vi satte kurs ut mot öppet hav. Elsa fick syn på något i vattnet, som visade sig vara ett par rockor som låg i vattenytan och "flaxade" med sina fenor. Häftigt! Efter ett tag fick vi napp, så Ola högg tag i fiskespöet och kämpade med den starka fisken. Till slut fick han med hjälp av kaptenen upp fisken, som visade sig vara en mindre tonfiskvariant. Vi ville behålla den, förstås. När firren var undanstuvad satte vi fart igen. Efter en stund såg vi några båtar längre bort som förmodligen hade hittat delfinerna. Vi tog sikte på dem. På vägen dit såg Elsa plötsligt en hoppande rocka! Vi lyckades också se när den gjorde sitt andra hopp. Läckert!
Ja, så nådde vi delfingänget och vi fick syn på de ganska stora delfinerna. De är ju så fina! Vi hängde runt delfinerna ett tag och hoppades på att de skulle börja leka, hoppa och göra konster, men vi fick nöja oss med deras fina ryggar i vattenytan när de kom upp för att andas. 
Nöjda efter delfinmötet satte vi kurs mot land. Och på vägen fick vi ytterligare ett napp nu var det Elsas tur! Hon drog snyggt upp en likadan tonfisk som Ola fått. Denna fångst erbjöd vi kaptenen, som glatt tackade ja. Vi fick ett senare ett napp till, men när Anna skulle ta in bytet så hade fisken redan släppt. 
Vi var åter vi stranden efter drygt 3 timmar. Bra start på julafton! Vi gick hem och åt en jullunch bestående av stekt tonfisk och sallad. Och, så fejstajmade vi med Dahlarna samt Wingarna. Det laggade en del, men vi fick i alla fall säga GOD JUL!
Efter lunch var det dags för en julaftonssurf. Så vi gick ner till stranden och hämtade ut var sin bräda. Ola gav upp efter en liten stund, eftersom hans axel spökar. Men, han fick till några fina åk. Anna gav inte upp men hade svårare att komma upp på brädan. Elsa bara glider iväg! Roligt har vi haft i alla fall. Och det ger mersmak!
Efter surfen var det dags för julklappsutdelning. Igår hade vi julhandlat. Vi hade satt ett högsta-pris på ca 150kr/person. Julklappspapper hade vi inte hittat, så högen med julklappar såg ut som en tvätthög, eftersom Elsa lagt in sina klappar i kläder och Anna använt bl a sin ryggsäck. Vår Costa Rica-tomte Carlos fick agera både gran och tomte bland klapparna. Och, vi hade köpt en julljusslinga med blink i San José som vi tände. Var sitt glas mousserande vin och lite chips = glögg & pepparkakor. Efter julklapparna var vi alla vaeldigt noejda. Eftersom det var julafton skulle vi sla pa stort och ga ut for att ata. Vi gick till en italiensk restaurang och hade valdig tur eftersom vi fick ett bord. Utomhus. Jatteskont! Vi tog var sin drink och darefter bestallde vi julmiddag. Ola och Elsa tog blackfisk och Anna tog pizza med getost. Var sitt glas vin. Gott vin. Alla var nojda och belatna, det var en bra avslutning pa julafton!
 
2016-12-25  Strandhaeng
Efter var som vanligt helt fantastiska frukost gick vi  till stranden for att idka strandliv hela dagen. En stor utamaning foer Ola! Men, vi gick "all in" och hyrde var sin strandbaedd i skuggan av nagra traed. Det gick fin-fint. Vi badade och laeste. Efter en stund var det dags for lunch, Den intog vi pa "Lo que hay", ca 10  m darifran. Gott! Fortsatt strandliv med bad, laesning och betraktande av manniskor langs stranden. Ola gav upp framat 3-tiden och gick hem. Elsa och Anna hangde kvar en stund men gick sedan hem for att chilla lite i den svala poolen hemma innan vi skulle ga ivag for att titta pa "Toros". Det verkar vara det som  hander sa har i mellandagarna, dvs det tavlas runt om i landet i konsten att sitta langst pa en tjur som hoppar och skuttar. Och nar val tjurryttaren ramlat av springer en massa killar sa nara tjuren de vagar utan att bli stangade. Inte riktigt en "sport" i var smak, men vi skulle ga och kolla pa fest/omradet i alla fall. Sa, vi tog en promenad och kollade runt lite. Fick bekraftat att det inte var nagot for oss, och sa gick vi strandvagen hem. Eftersom vi inte handlat middagsmat fick det bli restaurang idag igen! Nu en fransk (?). Anna tog pizza med getost igen, fast pa franskt vis, Elsa tog en pasta med seafood och Ola en pepperoni/pizza. Gott vin. Igen!
 
2016-12-26 Sista dagen i Samara
Ola ville ga pa djungeltur, sa han drog ivag till skogs. Elsa och Anna tog parasollet, vatten och handdukar och gick till stranden. Bad och lasning. Harligt. Hem till lunch. Ola hade haft en trevlig skogspromenad och hittat en fin utsiktspunkt uppe pa en udde. Han var riktigt nojd. Inga djur dock. En vanlig Samaralunch, dvs omelette eller tonfiksallad, sallad, smoothie, vatska och en kaffe pa det. Elsa och Anna gick ater till stranden, Ola skulle komma efter. Han skulle bara handla forst. Himla bra med en "Jefe" som ar "chef" ocksa. Ola anslot vid stranden till slut. Tanken var att vi skulle kopa med oss ol och promenera soderut langs stranden for att fa en bra vy av solnedgangen, men sa borjade det regna! Forst tnakte vi att det avtar sa vi borjade ga soderut. men regnet tilltog! Sa, vi fick vanda hemat. Dyngsura kom vi hem, men vi tog anda ett dopp i poolen bara for att det ar sa uppfriskande och lyxigt.
Middagen bestod av en grillad, valsmakande kottbit som bjod ratt bra tuggmotstand. Eftersom det var var sista kvall i Samara gick vi ut och kopte var sin glass. Darefter var det sangdags som vanligt, vid ca 21.30.
 
2016-12-27  Mot San Jose
En sista enastaende frukost innan vi packade ihop det sista och stallde oss att vanta pa tranporten utanfor huset. Den kom ca 30 min for sent, men vi kom ivag med bussen som vi skulle. Inga tider att passa. Bussresan gick bra aven om vi fick rejalt med "trasmak" i vara bakar mot slutet. Framme strax efter 14.00 och pa El Presidente vantade ett rum pa oss. Vi var hungriga sa det blev en sen lunch. Och, sa gick Ola och Anna lite pa stan, dvs upp och ner langs gagatan utanfor hotellet. Middagen skulle till slut intas (aven om Anna inte var hungrig alls). Valet foll pa en asiatisk restaurang. Vi promenerade dit. Men det var fullsatt och vi ville inte vanta. Sa, vi forsokte hitta en annan restaurang som Ola last om, men som det visade sig, lag i ett inte sa kul omrade sa vi skyndade oss darifran. Slutade med att Elsa och Ola tog var sin sallad pa lunchstallet medans Anna bara sippade pa en Sangria. Nar vi val slackte sedan hade vi slagit Costa Rica-rekord, klockan var nastan 23!
 
2016-12-28 Forsoker att fa tiden att ga i San Jose
Klara vid frukosten vid 08.00, inte lika god som var egna i Samara men klart godkand. Efter det hamnade vi i solen pa torget innan det var dags for att checka ut. Nu har vi atit en helt okej lunch pa stan. Ett stalle som har oppnat nu i veckan vilket marktes. Lite oklar meny, servitoren hade inte koll pa allt och det tog lite tid men maten smakade bra! Efter det kopte Ola ett par pantalones och efter det tog vi en kaffe para llevar pa det otroligt latinska Starbucks. Med kaffe i handen forsokte vi fa tiden att ga lite till ute pa stan men tillslut hamnade vi har, inne i lobbyn pa hotellet. San Jose har inte lyckats charma oss sa vi vill helst att tiden ska ga sa att vi kan fa komma hem till Simon och Carmen. Snart kommer bussen och hamtar till flygplatsen!
 
Ett urval av bilder kommer har!
 
 
 
 
 

FORTFARANDE I SÁMARA

 
 
2016-12-21: Surf & Playa Carrillo
Idag vaknade vi som vanligt runt 06:30. Vrålaporna har hållit till runt vårt hus i natt. Det är ganska häftigt att de aporna som är ganska små ändå kan låta så skräckinjagande.
Elsa gjorde iordning färsk frukt, Ola pinnade iväg till bageriet runt hörnet för att handla färskt bröd och Anna gjorde iordning kaffet. Som vanligt. Underbara morgnar både med tanke på ljus & värme och frukostens innehåll.
Efter frukost skulle Ola hålla i ett yogapass, som han hittat i en brochyr i lägenheten. Elsa och Anna var på. Vi drog igång med en Sarvangasana. Och mitt inne i nästa position, dvs Halasana, så ringde Simon! :-)  Kul! Han hade varit hos mormor & morfar och hjälpt dem med diverse bestyr. När vi uppdaterat oss med honom var lusten för yoga-passet som bortblåst och vi gick direkt ner till C&C Surf istället. Vi hade kul i vågorna men med mer eller mindre lyckat resultat med avseende på själva surfingen... Elsa kommer upp på brädan utan problem och glider snyggt iväg. Ola kom upp på brädan men hade svårt med timingen när det gäller vågens brytning. Anna hamnade mest på knä men fick härligt höga hastigheter med vågorna mot strand.
Lite strandhäng efter surfingen. Därefter lunch hemma. Och lite chill. Skönt att slappa efter någon timme med vågorna. :-)
Idag hade vi bestämt att ta en promenad till grannstranden Carrillo. Den ligger ca 5 km söder om Sámara. Så, vi tog på oss gympadojorna och gick iväg.
Det var en trevlig promenad. Först längs hela Sámara-stranden, som är jättelång, och därefter en bit längs den allmänna vägen till Carrillo. Väl framme vid Carrillo möttes vi av en skylt vid en liten bro: "Peligro! Hay cocodrilos!" Mycket riktigt, i den lilla ån som rinner ut i änden på stranden låg en krokodil! Blick stilla. Ganska stor. Kanske 2-3 m lång? Vilken överraskning! Ola tog bilder och sedan gick vi vidare. Ut på stranden. Den såg fin ut. Ungefär som Sámara fast färre människor. Sedan vände vi. Klockan var rätt mycket och vi ville inte missa solnedgången vid Sámara. När vi passerade ån hade krokodilen gömt sig. Vi kanske hade tur som fick se den? 
På vägen tillbaka fick Ola syn på en stor skalbagge. Vi gick även förbi ett träd med vrålapor. Och när vi kom ner till vår strand fick vi se solen gå ner under tiden som vi promenerade tillbaka. Oslagbart!
Dagens middag intogs på den lokala restaurangen "Cocos" som bl.a. serverar tacos i olika former. Elsa & Anna åt fish-tacos och Ola åt sizzling shrimp-tacos.
Smaskigt! 
 
Lokal färsk frukt med youghurt & chiafrön
 
Lite påfyllning av vätska i form av mango-ananas-juice
 
Vi klagar inte!
 
Ola "El Jefe del Surf"
 
Chillande vrålapa
 
Liten vrålapa med sin spejande mamma
 
Fejstajming med Simon
 
Ett par lösa hästar som tar vägen längs vattenbrynet på vägen hem
 
Playa Carrillo norrut
 
El Cocodril
 
Skalbaggen
 
Krokodilfotografen
 
Playa Carrillo söderut
 
 
 
 

SURF

2016-12-19: Surflektion
¡Hola todos! Idag var det dags för en lektion i konsten att surfa. Elsa har surfat förut men för Ola & Anna var det första gången. Spännande!  Vår lärare Didier var väldigt grundlig och pedagogisk. Bra på engelska också. Efter säkerhetsgenomgång och beskrivning av för- & nackdelar med de två olika typerna av brädor var det dags för "torr-surf". Brädor på marken och vi fick lägga oss på dem. Och så fick vi instruktioner om hur man reser sig på brädan, antingen långsamt i tre steg eller på en gång ("pop up").
Klara för havet! Didier var med oss hela tiden och gav oss instruktioner om när vi skulle resa oss och så fick vi hjälp med farten eftersom han gav brädan en knuff. Elsa stod upp på en gång, men det dröjde inte länge förrän Ola och Anna också stod upp på brädorna. Lycka! Jättekul! Efter totalt ca 2tim var lektionen slut. Vi var väldigt nöjda. Anna hade fått en blå tå utan att märka när det hände och Ola hade fått skavsår på revbenet efter hasningarna upp på brädan. Men, det var det värt! I priset för lektionen ingår att låna bräda i fem dagar efteråt, så vi kommer tillbaka imorgon.
Efter surfen solade vi lite för att sedan gå hem och äta lunch. Då upptäckte Elsa ett gäng apor i trädet utanför vårt hus. Vi vet ännu inte vad det är för sort, men det var några vuxna samt ett par ungar. Vårt hus ligger bredvid ett obebott område som har mycket växtlighet, nästan som en djungel. :-) Vi betraktade även en liten söt ekorre som byggde ett rede av löv i ett träd precis i höjd med vår balkong ca 10 m bort. Kul! Sedan gick vi ner till stranden igen, handlade sedan mat på vägen hem och vid 17-draget slog vi oss ned på vår balkong, drack öl och åt nötter & chips. Väldigt nöjda med dagen!
Middag åt vi vid 19:30. Stora räkor frästa i vitlök, pasta m tomatsås och en härlig sallad. Fruktsallad på ananas, mango, banan och passionsfrukt till efterrätt. Vid 20:30 ville vi alla helst gå och lägga oss... Men Elsa tog fram en frågesport och ställde alla frågor till Ola & Anna, så plötsligt var det okej att borsta tänderna och lägga sig att läsa en stund.
 
 
 
2016-12-20: Och lite mer surf
Taggade efter gårdagens lyckosamma lektion i surfning, gick vi med bestämda steg ner till C&C för att låna brädor. Vi fick låna , i våra ögon, superkorta brädor. Det var en helt annan sak än gårdagens övning under ledning av Didier. Elsa kom upp på sin bräda. Det gick inte riktigt lika bra för Ola och Anna. Kortare bräda = instabilare bräda. Till slut gick Anna upp och fick då byta till en lång bräda. Mycket bättre! Men, fortfarande svårt. Måste få upp farten på egen hand genom att paddla allt man kan med armarna. Det var betydlig lättare igår när Didier knuffade till brädan i rätt ögonblick. :-) Kul i alla fall! Och, trött blir man av allt kämpande med och mot vågorna. Vi tog en promenad norrut längs stranden efter surf-övningarna. Tittade på en familj apor som Ola upptäckt häromdagen. 
Väl hemma tog vi ett svalkande dopp i vår lilla pool. Och plötsligt hade vi sällskap av en liten tvättbjörn som kom gående på muren. Söt! Förmodligen var den på väg mot soptunnorna, men blev störd av oss. Den vände och lade sig sedan och chilla lite längre bort på muren. I samma veva såg Anna en blågrön-skimrande kolibri. Vilket djurliv det är här i tropikerna!
 
Påväg till surfingen gick vi förbi en fiskbil så vi kikade på vad de erbjöd. De hade tonsfisk som såg fin ut men tyvärr var bilen borta när vi väl ville handla. 
 
 
Nu är det middagsdags. Tanken var att köra lite eftermiddagssurf också men vi tog det lugnt på stranden medan solen gick ner istället. Skönt. Surfingen får vänta tills imorgonbitti istället! Om vi orkar ska vi även se på soluppgången. Hej hej! 
 

2016-12-18

Gårdagens middag!
 
Vår balkong.
 
Ner till vänster har vi grillen.
 
Grannhuset på andra sidan om poolen. 
 
Vi bor på de övre våningsplanet.
 
Och så den fin-fina lilla poolen!
 
Efter en stund förmiddagssol och bad gick vi till en restaurang för varsin dryck. 
 
Frutas mixtas en agua och två läsk blev det. Mamma var stel i nacken och hade huvudvärk så vi sökte upp en bra massös på tripadviser, drack upp och gick vi vidare.
 
Mamma i väntan på massage.
 
Jag och pappa i väntan på massagens slut.
 
När mamma var klar gick vi hem för lunch! Smoothie, omelett, frukt och bröd blev det.
 
Efter lunchen stannade mamma hemma för att sova lite och jag och pappa gick ut på en promenad längs med stranden.
 
Och påvägen hem handlade vi kött och grönsaker!
 
 
Hola! Här är lite blandade bilder från igår och idag. Man kan se hur poolen och balkongen ser ut men imorgon kanske vi kan visa lite inomhusbilder också! Idag började vi med att besöka bageriet vid 07-tiden för nybakat frukostbröd och därefter har vi varit på stranden en hel del. Mamma kände sig stel i nacken och hade (vad hon trodde) spänningshuvudvärk så hon tog en massage, men nu i efterhand verkar det som att huvudvärken kan beror på feber. Massagen var i alla fall jättebra, alltid något! Vi bokade även in oss på en sruflektion 08:30 imorgonbitti så vi håller tummarna för att mamma ska vakna upp pigg och glad. 
 
Nu har vi precis avslutat en helt okej köttbit och äter färsk mango som ska hjälpa oss att inte somna innan 21... Vi försöker att hålla ut till 22 men det är svårt när man vaknar så tidigt och spenderar hela dagen i sol och värme. Men vi klagar inte! Hoppas ni har det bra där hemma, Adiós! 

San José - Sámara

2016-12-16: San José
Hej! Igår gick vi ut på stan. Lite svalt och molnigt. Vi tog fasta på att-göra-tipsen från vår Lonely Planet-bok och började med att gå in på Teatro Nacional för att insupa lite gammal arkitektur och ta en bra kopp kaffe. Det var fler än vi som tagit fasta på den uppmaningen. Därefter var det "Museo d'oro y precolombino". Men, där var det stängt just idag. Typiskt! Enligt boken skulle vi nu gå till de gamla kvarteren där det nu ligger en hel del gallerier, boutique-hotel och restauranger. Innan vi kom till de gamla kvarteren köpte Elsa ett par byxor i en souvenirbutik. Vi gick runt i dessa gamla kvarter, som för oss svenskar inte var så imponerande, men det var ganska dött. Kanske ska man vara där senare på dagen? Vi hittade i alla fall till en rekommenderad lunchrestaurang. Fint. Och gott. Fullt med Ticos (=Costaricaner).
 
 
Nu skulle vi ta oss till Jade-museumet. Det hade börjat regna, så vi letade efter paraplyer att köpa. Till slut hittade vi en supermarket som hade. Äntligen! 
Jade-museet visade sig ligga mitt emot supermercadon, så vi skyndade dit. Väl inne visade det sig att vi inte var så värst intresserade av detta museum. :-) Så, vi promenerade vidare in mot gågatan vid vilken vårt hotell låg. Och, nu hade det slutat regna, så paraplyerna kom aldrig till användning.
Vi gick i några affärer. Anna köpte ett par jul-ljusslingor att ta med till Sámara. Vi letade efter en tomte att ta med också. Till slut fann vi honom - Carlos, som måste vara kusin men Winston som vi fick med oss hem från San Fransisco för två år sedan. 
 
(Ola "El Jefe" Winge)
 
Tillbaka till hotellet. Vi köpte var sin öl och satte oss i lobbyn och datoriserade lite.
Middagen intog vi på ett ställe som Ola nosat upp "Tierra Nuestra". Gångavstånd dit. God mat. Och mycket... Promenad hem igen. Cocos- och mangoglass på vägen hem.
Vi rafsade ihop vår packning innan vi gick och lade oss. Släckte ca 21:45.
 
 
2016-12-17: Sámara
Imorse gick vi upp, åt frukost och blev sen upphämtade med buss vid 07:20. Efter 5h bussresa var vi framme i Sámara där ägaren till lägenheten som vi nu befinner oss i välkomnade oss. Vi fick lite restaurang- och mataffärstips innan vi gick ner till stranden för lunch. Tre scampisallader senare handlade vi på oss mat och gick tillbaka till lägenheten där vi tog ett dopp i den lilla poolen. Den delar vi med tre andra lägenheter, våra grannar, som alla hör till "The Lodge". Efter det svalkande doppet gick vi tillbaka till stranden där vi spanade in surfare och solnedgången.
Mamma köpte även två lotter av två söta tjejer vid lunchen. Vinsten: en back öl. Hur man får reda på ifall man vunnit: vet vi ännu inte. 
 
 
Nu sitter jag (Elsa) och skriver vid matbordet medan mamma och pappa har börjat med matlagningen så det är nog dags för mig att hjälpa till också. Vi hörs mer imorgon! Kram från oss :D 
 
 
 

Panamá

I lördags morse steg vi upp före tuppen för att ta oss till Arlanda och flyget mot Amsterdam som avgick 06:20.
Det var starten på 2016 års julresa för Elsa, Ola och Anna. Simon stannar hemma denna gång, för att slutföra terminen på filmvetenskap i Lund och sedan ta hand om Carmen.
 
Årets resa går till Panamá och Costa Rica. Vi börjar resan med Panamá och tre hela dagar i David, där vi bodde under perioden februari 2001 till juni 2003. 
 
Panamá
2016-12-10: Från Amsterdam flög vi direkt till Panamá City. Bekvämt och bra!
Taxi till Hotel el Panamá där vi bott flera gånger tidigare under åren 2001-2003. Vi var rejält trötta så vi gick bara ut och åt innan vi ramlade i säng vid typ 21:30 och sov djupt till 06:00 dagen därpå.
 
 
2016-12-11: Panamá City & Davíd
Åh, vad härligt med ljus och värme! Härlig hotellfrukost. Sedan var planen bara att chilla vid poolen innan vi skulle ta oss till flygplatsen för vidare transport till Davíd. Sagt och gjort!
 
 
På flygplatsen fick vi sällskap av en gammal Skanska-kollega, Björn Tisell, som var på väg hem till Davíd. Kul! Planen som flyger mellan Panamá City och Davíd är inte lika små som förut, vilket gör att resan blir mer bekväm och tar kortare tid.
Väl framme i Davíd kunde vi hoppa på en shuttle-bus som hotellet erbjöd. Vi checkade in på Hotel Nacional för 4 nätter. Det är samma hotell som vi bodde på när vi kom till Davíd första gången 2001.
 
 
 
2016-12-12: Davíd - Huset, dagis, skolan, bygget, Boquete
Vi vaknade tidigt idag igen. Härligt! Bra hotellfrukost. Inte som Hotel Panamá men helt ok.
Ola hämtade ut hyrbilen och sedan bar det av mot vårt första mål, dvs huset som vi bodde i när det begav sig.
Oj, vad svårt det var att hitta! Det har byggts massor överallt. Tidigare låg vårt hus som sist i raden vid en hage där det gick kor och ett par hästar. Nu var där ingen hage kvar. Hus överallt! Men, vi hittade huset till slut. Och, damen som ägde huset även på vår tid var där. Hon kände igen oss! Kul! Vi fick inte titta in eftersom hon tyckte det var så ostädat, men utanför fick vi vara. Jättekul att se i alla fall och lyckat att ägarinnan var där också.
Efter vårt hus ville vi hitta skolan. Vi åkte omkring och letade. Stopp! Där är ju Elsas dagis "Mis Pasitos"! Så, då knackade vi på där och fick komma in. Vi tog några bilder. Det var verkligen sig likt. Fantastico!
När vi körde därifrån kom vi rakt på skolan. Där var ingen verksamhet just nu. Det var skyltar uppsatta "För uthyrning" på staketet. Ganska slitet. Och, vi tyckte alla att det såg mindre ut än vi minns det.
 
 
Nu hade vi hittat både huset, dagis och skolan. Nöjda gav vi oss iväg mot Gualáca och området där Skanska byggde ett kraftverk.
Inga problem att hitta till Gualáca. Men, när vi skulle försöka ta oss till Barrigón-dammen blev det värre. Det är mycket mer växtlighet än när bygget var igång. Men, efter lite körande fram och tillbaka bestämde vi oss för en väg med en öppen vägbom. Precis när vi  körde in möttes vi av en bil som stannade och undrade vart vi var på väg. Det visade sig vara en av ägarbolagets anställda. När han fick höra att att vi arbetat där vände han och lät oss köra efter honom upp till dammen för att titta och ta några bilder. Vilken tur!!
 
 
Vi tackade för oss och körde vidare. Mot Chiriqui-dammen och kanalen som leder vattnet från Chiriquí till Barrigón. Kanalen dök upp och dammen likaså. Vägen går rakt över dammkrönet. Och, denna väg är också ny för oss. Den går till Boquete! Så vi körde den upp till Boquete för att äta lunch.
I Boquéte brukade vi äta lunch på ett ställe "på andra sidan floden". Stället fanns kvar men inte restaurangverksamheten. Vi var riktigt hungriga så vi letade snabbt upp ett lokalt mat-hak där vi inmundigade ris, kyckling, bönor och bananer. MUMS! När vi satt där på matstället började det regna rejält. Vi ätnkte att regnet skulle avta men det gjorde det inte, snarare tvärtom. Planen var nu att vi skulle hitta "Panamonte", dvs ett gammalt hotell som ägs av en svensk dam. Vi tänkte ta en kaffe där och njuta av omgivningarna. Men, det blev inget av med det. Vi hittade inte dit! Så vi tog plan B istället, dvs ett kaffeställe precis i utkanten av Boquéte där man även kunnat köpa kaffebönor. Dit hittade vi i alla fall. Men, man kan inte köpa kaffebönor längre. Kaffe att dricka gick bra att köpa, så det gjorde vi.
 
 
Därefter åkte vi hemåt mot Davíd.
I Davíd ville vi sedan hitta huset vi bodde i de första månaderna. Det gick lätt.
 
 
Där var det mer sig likt. Och så åkte vi runt och försökte hitta vänners hus och fastigheter. De flesta hittade vi faktiskt till slut. Roligt! Mycket har blivit väldigt slitet under dessa år och omgivningarna har förändrats. Det är mycket mer människor, mer trafik, fler byggnader...  Vi gick till ett shoppingscenter som inte fanns på vår tid för att kolla lite. När vi gick ut därifrån stötte vi ihop med Patric McKittrik, en Skanska-kollega som stannade kvar här. Men, var det inte otroligt att vi skulle stöta ihop med honom?! Kul i alla fall.
Vilken dag! Vi tog en kort vila på hotellrummet och Fejstajmade med Simon. Åh, vad vi saknar honom  -  han skulle ju varit med här!! Sedan gick vi ut för att äta middag. Vi promenerade och irrade omkring lite. Till slut tog vi en taxi. Då visade det sig att vi var ungefär ett halvt kvarter från stället...
God mat. Bra ställe. Promenad hemåt. Nu var vi väldigt trötta. Igen. Släckte ca 21:30!
 
 
 
2016-12-13: Davíd  -  poolhäng, shopping, Kåhres hus, Fika hos Tisells, bio
Ja, så vaknade vi vid 06:30 igen. Det är otroligt skönt! Tidig frukost. Och, så är vi redo för dagen kl.09:00.
Idag skulle vi chilla vid poolen på förmiddagen (ifall det skulle regna på eftermiddagen).  Därefter gick vi ner på stan för att leta keps och T-shirt, och för att kolla i affärerna som vi kände så väl för 13 år sedan.
 
 
Det var varmt och mycket avgaser. Många människor. Vi kände igen oss hyggligt. Efter Davíd centrum åkte vi till Price Smart och Chiriquí Mall. Price Smart var sig likt, men "Mallen" var inte mycket att ha. Det fanns inte när vi bodde här, men det erbjöd inget speciellt tyckte vi. 
Igår hade vi misslyckats i våra försök att hitta Kåhre´s hus, så vi ville försöka igen. Nu när vi kom dit där vi varit igår, så vi alla att "det är ju det huset", dvs det som nu är övergivet, helt nerslitet och har en annan färg. Trist! Men, kul ändå att vi hittade deras hus. 
 
 
Nu började vi bli hungriga. Så, vi letade och fann ett vardagligt ställe dit panamenerna går och äter. Ute, under tak. Full rusch! Kyckling, ris med bönor, bananer och sallad. Gott!
 
 
Därefter åkte vi hem till hotellet. Tog en power-nap för att sedan ta oss till familjen Tisell.
Elsa hade sovit så djupt så hon orkade inte följa med när vi väckte henne. Men, Ola & Anna hade en väldigt trevlig fikastund med kaffe och kanelbullar hos Björn, Yariela och Rickard. Argelis (som jobbade på skolan) dök upp också!
Lite chill vid poolen innan vi sedan gick på bio och såg "Reacher" i en isande kall biosalong. Efteråt delade vi på en familjepizza och drack ett par öl. Perfekt avslutning på en bra dag!
 
 
 
2016-12-14: Las Lajas
Vi blev lite sena igår. Släckte säkert inte förrän 22:30... men vi var pigga och glada strax före sju idag också. 
Frukost. Underbar ananas! Straxt efter 9 var vi på väg mot Las Lajas. Vägen mot Panamá City från Davíd är utbyggd. Men inte riktigt klar. Detta innebar att det var lite stökigt med mötande trafik nu och då.
Vi kom i alla fall fram så småningom. Mycket var sig likt men nytt var bl.a. ett litet trevligt hotell, beläget alldeles vid stranden.
Här köpte vi dagsinträde som gav oss tillgång till solstolar, toaletter, utedusch mm. Vi tillbringade nägra härliga timmar vid stranden. Badade, solade och åt en riktigt god lunch innan det var dags att köra "hem" till David.
 
 
På eftermiddagen la vi oss vid poolen för att ta en öl och läsa lite bok innan det var dags för sista middagen i David som vi tog på hotellets egna restaurang. 
 
 
 
2016-12-15: Resdag från Panamá till Costa Rica
En mindre intressant dag på denna resa. Vi gick upp tidigt som vanligt, åt frukost, körde till flygplatsen, flög till Panamá City för att vänta många timmar på nästa flyg mot Costa Rica, San José. En dag med mycket väntan och bilköer men tillslut kom vi fram till hotellet. Hotellet är hitills mycket bra och rummet är stort, vi har till och med jacuzzi. Incheckade och klara gick vi ut på stan där vi tog varsin mojito på en bar innan middagen som vi åt på en Argentinsk restaurang. Gott! 
 
 
 
2016-12-16: Morgon på Hotel El Presidente
Just nu sitter vi på hotellrummet i San José. Vi har ätit en superbra frukost och ska när som helst gå ut på stan. Förhoppningsvis har vi energi att blogga i eftermiddag så att vi inte halkar efter igen! Hej Hej! 
 
 
 
 

RSS 2.0